Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mégsem hizlal a csoki?

2014.04.08

A kutatók úgy találták, a kakaó az egyik legjobb flavonoid-antioxidáns tulajdonságú növényi hatóanyag-forrás, írja a DailyMail a Journal of Agricultural and Food Chemistry nevű folyóiratra hivatkozva. Az antioxidánsokról már korábban kimutatták, hogy csökkentik a vércukorszintet, segítik megelőzni az elhízást és a cukorbetegség egy fajtáját is, de a kutatók most a csokoládé további jótékony hatásaira is találtak bizonyítékot: az agyműködést felpörgetve segíti a gondolkodást, csökkenti az

csoki.jpg étvágyat, sőt még a vérnyomást is. Ugyanakkor a flavonoidok közül sem mind hatékony, ezért a tudósok megpróbálták egyesével kideríteni, melyik, mire jó. A kutatók egereken teszteltek különböző, magas és alacsony zsírtartalmú étrendeket, a magas zsírtartalmúakat különböző flavonoidokkal kiegészítve. Úgy találták, hogy legjobban egy speciális v

egyület, az oligomeric proanthocyanidins nevű antioxidáns (ez a vegyület például a szőlőmagból és a fenyőkéregb

ől is kinyerhető) tartja jó formában az egereket és akadályozza meg leghatékonyabban, hogy elh

ízzanak, ha magas zsírtartalmú étrendre vannak fogva. Továbbá hozzájárul a glükóz, vagyis a szőlőcukor lebomlás

ához is, ami segíthet a kettes típusú cukorbetegség elkerülésében. A kakaóban pedig sok található ebből a vegyületből.

 

i-love-csoki.jpg